Bakgrunn for handlingsplanen
Under partsmøtet for Konvensjonen om biologisk mangfold i Haag i 2002 og på verdenstoppmøtet i Johannesburg samme år, ble det vedtatt et mål om å redusere tapet av biologisk mangfold betydelig innen år 2010. Den norske regjering har sluttet seg til dette målet. I St.meld. nr. 21 (2004-2005), Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand er dette en av hovedprioriteringene.
For å redusere tapet av biologisk mangfold ble en rekke tiltak av mer generell karakter satt i gang, bl.a. styrking av kartlegging og overvåkning av biologisk mangfold og gjennomgang og videreutvikling av lovverk. For enkelte arter og naturtyper som i dag er truet av utryddelse her i landet, vil likevel ikke slike generelle tiltak alene være tilstrekkelige. For slike arter og naturtyper vil det være nødvendig å gjennomføre særskilte forvaltnings- og bevaringstiltak for å sikre overlevelse på lang sikt. Å utarbeide og gjennomføre handlingsplaner for enkelte arter og naturtyper vil være et slikt ekstraordinært tiltak. På denne bakgrunn bestemte Regjeringen at det skulle utarbeides handlingsplaner for et utvalg trua arter og naturtyper i Norge.
Det daværende Direktoratet for naturforvaltning fikk ansvaret for å utarbeide slike handlingsplaner. Jan Ove Gjershaug, Norsk Institutt for Naturforskning skrev det naturfaglige grunnlaget for handlingsplan for hubro. Handlingsplanen ble så ferdigstilt av Direktoratet for naturforvaltning i 2009. For flere handlingsplaner er ansvaret for gjennomføring av planene delegert videre til enkelte statsforvaltere (dengang fylkesmenn). Statsforvalteren i Nordland (tidligere Fylkesmannen i Nordland) er ansvarlig for gjennomføringen av handlingsplan for hubro.
Den første handlingsplanperioden for hubro løp fra 2009 til 2014, men har blitt fulgt opp også i årene etter. I løpet av 2021 kommer det en revidert handlingsplan som vil bli utgitt av Miljødirektoratet. Faggrunnlaget for denne nye handlingsplanen har blitt utarbeidet av Norsk Ornitologisk Forening. Rapporten, som ble skrevet av Oddvar Heggøy og Paul Shimmings, kan finner du til høyre på siden under "dokumenter".